Duurzaam stoken | Studio Papillon

Warm, sfeervol én duurzaam stoken, kan dat eigenlijk wel?

Het is nog hartje winter dus hoe heerlijk is het om dan thuis lekker de kachel aan te steken. Fijn op de bank genesteld met zo’n knisperend haardvuurtje en een lekker hapje en drankje binnen handbereik. Helaas zijn niet alle kachels zo milieuvriendelijk. Veel haarden en houtkachels produceren veel fijnstof en CO2. In 2020 is daarom de nieuwe Europese Wet- en regelgeving EcoDesign2020 ingevoerd . Deze nieuwe richtlijn moet proberen de aantoonbaar schadelijke impact van houtkachels en haarden in te perken. Sommige varianten stoten namelijk veel meer CO2 dan wenselijk uit.

Als je voor een houtkachel kiest, kies er dan één met een hoog rendement. Bijvoorbeeld de kachels van Contura met een hoog rendement en een lage uitstoot.

Deze handige tips helpen je om het stoken zo duurzaam mogelijk te maken:

  • stook droog hout
  • laat het rookkanaal boven de nok van je huis uitsteken
  • laat je schoorsteen jaarlijks vegen
  • stook niet op windstille dagen
  • stook met de Zwitserse methode door de blokken kruislings op elkaar te plaatsen van dik naar dun en aan de bovenkant aan te steken. Verbranden gaat geleidelijker en er komen minder schadelijke stoffen vrij.

Wil je echt voor het meest duurzame alternatief gaan? Kies dan voor een elektrische haard.

Een elektrische haard is een prima en veel milieuvriendelijker alternatief voor een open haard. Deze haard is net zo sfeervol en sommigen geven ook een beetje warmte af. Elektrische haarden staan bekend om hun tijdloze uitstraling. Geschikt voor ieder wooninterieur, van een landelijke tot een moderne stijl. Daarbij komt er geen fijnstof en CO2 in de lucht en er hoeven geen bomen voor gekapt te worden. Ook heb je geen rondvliegende as of rook in je kamer meer, wat beter is voor je gezondheid. Een ander groot voordeel is dat je voor een elektrische haard geen schoorsteen nodig hebt. Dit type haard is onderhoudsarm en je zet ‘m neer waar je maar wilt. In de woonkamer, de slaapkamer of de keuken, het maakt niet uit. En nog een voordeel, je zet een elektrische haard alleen aan als je hem echt gebruikt. Je verspilt dan geen energie op het moment dat je bijvoorbeeld even een uurtje weg bent.

Pinterest
Facebook
WhatsApp

Datum

Elsbeth Pouw

Elsbeth Pouw

Elsbeth Pouw is ondernemer, interieur-ontwerper en stylist. Op deze plek vind je inspiratie en ideeen voor je interieur. Meer tips en inspiratie? Volg Studio Papillon op Instagram , Pinterest en Facebook

Nog meer
inspiratie

Scroll naar boven